Lifestyle 17.11.2016

Zupa grzybowa z 3 smakowitymi dodatkami – wybierz swój  ulubiony!

Grzyby to jedne z najzdrowszych produktów, które są łatwo dostępne niemal przez cały rok. W medycynie ludowej wykorzystuje się ich lecznicze właściwości, a w kuchni wzmacniają smak i zapach potraw. Stanowią one godną polecenia alternatywę dla mięsa, gdyż mają dużo białka i mało kalorii, a także minerały, na które zwiększa się zapotrzebowanie w okresie jesienno-zimowym. Warto więc wprowadzić do swojego menu te smaczne i bogate w składniki odżywcze dary natury. Zupę grzybową można przygotować na wiele sposobów, dzięki czemu nie ma mowy o monotonii w kuchni. Sprawdź przepisy na zupę grzybową z makaronem i nie tylko!

Leśna zupa grzybowa z makaronem

Domowa zupa ze świeżych grzybów to poezja smaku, która podbije podniebienia wszystkich domowników. Zupa grzybowa z makaronem jest niezwykle sycącym daniem, a to dzięki dodatkowi makaronowych nitek.

 

 

Potrzebne składniki:

  • 0,5 kg oczyszczonych grzybów leśnych,
  • 2 cebule,
  • 2 marchwie,
  • pietruszka,
  • seler,
  • por,
  • 100 ml śmietany 10%,
  • 2 podudzia z kurczaka,
  • 7 szklanek wody,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

Gotujemy wywar z kurczaka, marchwi, pietruszki, selera i pora w siedmiu szklankach wody przez około 40 min. W międzyczasie kroimy grzybki oraz cebulę, podsmażamy je na oleju i dusimy przez 10 min. Gotowy wywar wlewamy do grzybów, zagotowujemy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i śmietanką. Osobno gotujemy makaron nitki i po rozłożeniu go na talerzach zalewamy go zupą grzybową.

Zupa pieczarkowa z lanymi kluskami

Dobrze znane wszystkim pieczarki, które są łatwo dostępne przez cały rok, nie tylko nadają potrawom smaku, ale także są skarbnicą wielu wartości odżywczych, czyli sporej ilości białka, błonnika, witamin i makroelementów.

 

Składniki:

  • 0,5 kg pieczarek,
  • cebula,
  • łyżka mąki,
  • 4 łyżki oleju,
  • 1,2 l wywaru mięsnego lub z kostki rosołowej,
  • 100 ml śmietany 12% lub 18%,
  • natka pietruszki,
  • sól i pieprz do smaku.

Składniki na kluseczki:

  • 2 jajka,
  • 6 łyżek mąki,
  • 6 łyżek wody,
  • sól.

Przygotowanie:

Drobno posiekaną cebulę podsmażamy na oleju, po czym dorzucamy pokrojone pieczarki. Całość zalewamy osolonym i popieprzonym wywarem z natką pietruszki.

W międzyczasie mieszamy składniki na kluski i wlewamy masę cienkim strumieniem do gotującej się zupy. Na koniec zagęszczamy zupę śmietaną rozmieszaną z mąką i gotujemy całość przez chwilę. Można zrezygnować z mąki, a zamiast śmietany użyć mleka.

Zupa z suszonych grzybów z łazankami

Również zimą można cieszyć się niepowtarzalnym smakiem grzybów, gdyż w wersji suszonej równie znakomicie sprawdzają się w kulinarnych przepisach. Nie ma więc potrzeby czekania do świąt Bożego Narodzenia, aby móc uraczyć podniebienie. 

 

 

Składniki:

  • 1,5 l bulionu warzywnego lub mięsnego,
  • 50 g suszonych prawdziwków lub podgrzybków,
  • 4 ziarna pieprzu,
  • 150 ml śmietany 22%,
  • łazanki,
  • sól do smaku.

Przygotowanie:

Dobrze wypłukane grzyby zalewamy wrzątkiem i gotujemy do miękkości z ziarnami pieprzu. Gotowy wywar przecedzamy, dolewamy do rosołu i gotujemy dalej. W międzyczasie kroimy grzybki i wrzucamy je do zupy. Po dokładnym wymieszaniu śmietany z kilkoma łyżkami gorącej wody wlewamy ją do garnka i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ugotowane łazanki przekładamy na talerz i zalewamy rozgrzewającą i smakowitą zupą grzybową.

 

Zupa grzybowa idealnie sprawdzi się w okresie jesienno-zimowym, kiedy w szczególności zajadamy się rozgrzewającymi wywarami z prawdziwków, borowików czy smardzów. Aromatycznej zupy z grzybów nie może zabraknąć także na wigilijnym stole, a w świąteczny czas podawać ją można właśnie z łazankami lub na przykład pod pierzynką z ciasta francuskiego.